DNS (Domain Name System) Nedir ?

DNS, IP adreslerini kelimeleştirme isimlendirme sistemidir. 192.168.25.30 IP adresini akılda tutup bağlanmak yerine bu adresi tanımlayan website.com adresini akılda tutup giriş yapmak daha kolaydır.

Domain adreslerin sonundaki ifadeler ülkeleri ifade eder. tr Türkiye uk İngiltere. ABD adresleri için herhangi bir tanımlama yapılmaz çünkü domain sistemini çıkaran ülkedir. Ülke kodları ISO 3166 Country Code listesi ile belirlenmektedir.

Kök Düzeyi Etki Alanı (Root Level Domain) – Üst Düzey Etki Alanı (Top-Level Domain TLD) – İkinci Düzey Etki Alanı – alanadi.com

Domain uzantılarınında anlamları bulunur. Örneğin ; .com company kısaltılmışı ticari kuruluşlar için kullanılır.

.gov goverment hükümet kuruluşları için kullanılır. .org organization organizayon kuruluşları için kullanılır.

.mil military askeri kurumları gösterir ve bunun gibi farklı alanlarda hizmet veren websitelerini tanımlayan uzantılar bulunur.

DNS KAYIT TÜRLERİ

MX : Alan adınıza gelen eposta sunucularının hangi adrese yönlendirileceği bilgisini içerir. mail.alanadınız.com gibi

A ADDRESS RECORD : Hostu bir IP adresine yönlendirir. Örneğin ; 192.168.0.1

A ADDRESS RECORD : A Adres kaydıyla aynı işi yapar ancak IPv6 ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

CNAME CANOCIAL NAME: Bir bilgisayarın bir veya daha fazla host tarafından bilinmesini sağlar.

TXT TEXT : Spam gönderileri engellemek amacıyla kullanılan SFP kayıtlarını tanımlamak için kullanılır.

PTR POINTER RECORD : IP adresinden isim eşleme yapan kayıttır. DNS sunucusu PTR kayıtlarına bakarak ismi bulur. PTR zone kayıtları bazı kodlar yardımıyla yapılır. PTR kaydını kurumun iç ağını yönetmek için kullanır. Mail sunucunuzu kendiniz host ediyorsanız PTR kayıtları yapmanız önemlidir aksi halde mail sunucular şüpheli kabul edilir ve mailler genellikle spama düşer.

NS NAME SERVER : Ağ üzerinde bulunan ve kullanılan DNS Sunucularını tanımlar. İki farklı DNS sunucusu bu kayıt vasıtasıyla daha hızlı haberleşebilir. Genelde NS kayıtlarını değiştirmeye gerek yoktur sitenizin çalışmamasına neden olabilir.

SOA START OF AUTHORITY : Tüm zonelardaki ilk kayıttır. Bir DNS Sunucusunun o zonedan sorumlu olduğunu belirleyen kayıttır. Belirli bir zone için öncelikle DNS sunucusunu tanımlamak için kullanılır.

“Nslookup” komutu bir hosta karşılık gelen IP adresi ve IP adresine karşılık gelen domain adı ya da DNS kaydı ile alakalı detayları görüntülebilmemize olanak tanıyan DNS sorgusu yapan bir terminal penceresinden kullanılan komut satır aracıdır.

Alan Adı Çözümleyici ( DNS Resolver ) Tekrarlamalı Sorgu (İteratif) Yinelenen Sorgu (Rekürsif)

TTL TIME TO LIVE : TTL değeri cash bellekte tutulacak DNS verisi süresini belirtir. Bu süre zarfında yapılan sordu bellekte tutulduğu için sorgu trafiğini azaltmış daha hızlı sorgu yapmış oluruz. DNS değişikliği yapılacağı zaman TTL değeri düşürülür akabinde değişiklik yapılır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir